dinsdag 5 juli 2011

De KliederBak voor Sensopatisch spel

Over het belang van sensopatisch spel zijn al vele vellen papier vol geschreven. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kort gezegd: kinderen die niet kliederen, kladderen, smeren, prutten  en spetteren ontwikkelen zich niet zoals het hoort.
Daarom… deze prachtige kist met kliedermateriaal!

Stevige kunststof bak met deksel:
1 Kliederkleed 2 x 3mtr.
1 Kom 2,5 ltr.
1 Kom 4 ltr.
1 Kom 6,3 ltr.
2 Garde's
3 Houten Pollepels
1 Maatbeker
1 Gowi ijsschep
1 Kg. Zeepvlokken
1 pot Sneeuw Poeder
1 Jelly Pudding
Gebruiksaanwijzing
Spel idee├źn
Zeepvlokken schuim :  Ruiken, voelen, horen, NIET proeven! Verstop kleine dingetjes in het schuim, smeer het schuim uit over tafel of over een spiegel.  Kijk wat er op het schuim blijft liggen en wat er in weg zakt.  Meng er glitters door en het lijkt net sneeuw.
Sneeuw :  Aangemaakt met ijskoud water geeft het ook bij het voelen, de sensatie van sneeuw. Maar ook leuk is om het eens met warm water aan te maken. De kinderen verwachten koude en voelen dan warmte. Sensatie. De  sneeuw is ook een geweldige aanvulling voor de seizoenstafel.
Jelly pudding: Begin eerst met allemaal een lepeltje proeven… voelen in de mond. Daarna lekker met je handen er door. Griezelig of lekker? Zijn er kinderen in de klas die koosjer of halal eten? Gebruik dan AgarAgar. Te verkrijgen bij de Toko.
Omschrijf eens wat je voelt? Zacht of hard? Nat of droog? Kleverig of plakkerig? Bij alle spellen is het goed om met de kinderen te praten over wat ze voelen, ruiken, horen en proeven.
Er zijn natuurlijk nog meer leuke dingen te bedenken. Maismeel met water, scheerschuim, macaroni gekookt en ongekookt, etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten