vrijdag 2 maart 2012

Spelenderwijs alles leren over gezonde voeding

Je kunt geen magazine voor ouders of verzorgers openslaan of het gaat over gezonde voeding en bewegen. Overgewicht, te dikke kinderen etc. en vooral dat het niet goed is, verschrikkelijk is en vooral zeer ongewenst.
Ik ben van mening dat hoe meer je daar over praat en nadruk op legt, de dikke kinderen zich steeds meer ongewenst en verschrikkelijk gaan voelen. Hierdoor gaan ze steeds meer eten en snoepen.

Wil je kinderen zo min mogelijk stigmatiseren, dan zal je al op jonge leeftijd het moeten hebben over gezonde voeding. Met alle kinderen in de groep. Want ook "slanke" kinderen kunnen slechte voedingsgewoonten hebben. Dat je geen aanleg hebt om dik te worden, betekend niet dat je verstandig eet. En gezette kinderen kunnen een heel gezond leef- en eetpatroon hebben.
Misschien is dat iets waar wat meer nadruk op gelegd mag worden: Dat we allemaal er anders uit mogen zien. Dat "gezond" niet het zelfde is als "slank".

En er voor waken dat je het niet hebt over individuele kinderen. Maar het aanpakken als groepsproject.
Hiervoor heb ik nu in het assortiment een pakket voor voedingslessen opgenomen. Materiaal dat geschikt is om in groepsverband, spelletjes te doen.

Het "Gezond leven" pakket:

Zo zitten er 2 opblaasbare ballen in met voedingsmiddelen er op. Hiermee kun je gooi en vang spelletjes doen, terwijl de voedingsmiddelen worden benoemd en eventueel beoordeeld op hun voedingswaarden.

Het Voeding Stoplicht Spel:
Een sorteerspel, ontworpen om kinderen bewust te maken van voeding en gezondheid. Met behulp van het stoplicht principe wordt onderwezen welk voedsel je zou moeten eten om gezond te blijven. Het voedsel wordt geclassificeerd in 3 groepen. Rood, Oranje en Groen. Rood: Dit eet je soms. Oranje: Dit eet je met mate. Groen: Dit mag je zo vaak eten als je wilt.


Gezonde voeding stempels:
Met deze set van 24 rubberstempels met kunststof handvat, maak je zelf aanvullend materiaal voor gezondheid lessen.  Maak zelf spelletjes met deze stempels zoals: Bingo, Lotto, Memory of Kwartet.
De stempels zijn in 6 groepen te verdelen.
Holografische Poster Menselijk  lichaam:
Prachtige poster van het menselijk (kinder)lichaam. De holografische voorstelling, geeft op verschillende standen, het lichaam weer van skelet, ingewanden, spieren tot gewoon met kleding aan. 
Geeft kinderen op magische wijze een indruk van hun lijf.


 
 

Een prachtig hulpmiddel bij alle lessen over voeding en gezondheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten