dinsdag 7 februari 2012

Ouderwets stoofjesspel geschikt voor slechtzienden

Vorige week kreeg een goede vriend een leuk spelletje cadeau op zijn verjaardag. Het ouderwetse stoofjesspel. Ambachtelijk gemaakt door een dorpsgenoot. De gevers vertelde er over en maakte mij al enthousiast. Het is een spel dat door klein en groot gespeeld kan worden. Al pratende kwamen wij ook te spreken over mijn bedrijfje: findystoys.nl. Zo vertelde ik over mijn producten o.a. voor slechtzienden en blinden.
Dit heeft bij de betreffende verjaardagsgangers een lichtje doen opgaan.
Zij hebben contact opgenomen met de maker van het houten stoofjesspel en hem gevraagd een versie te maken die geschikt is voor blinden en slechtzienden.
En hier is hij dan:


De cijfer aanduiding is met messing nageltjes op zowel het stoofje als dobbelsteen aangegeven.
En het ziet er toch prachtig uit?
Het spel kan gespeeld worden met 2-4 personen. Iedere speler krijgt 10 stokjes. Het is de bedoeling om de stokjes in het stoofje te krijgen, of in iedergeval kwijt te raken, door middel van de dobbelsteen. Gooit de speler 6, dan mag hij 1 stokje in het stoofje laten verdwijnen (het middelste gaatje). Gooit de speler bijvoorbeeld 3, dan mag hij 1 stokje in gaatje 3 zetten. Is het gaatje al bezet door een stokje, dan moet hij dit stokje eruit nemen. De speler heeft dan een stokje meer in plaats van minder. Tevens is zijn beurt voorbij. bij de eerste ronde gooit elke speler 1 keer omdat alle gaatjes nog open zijn. Voor de volgende rondes geldt: Als de gaatjes in het stoofje niet bezet zijn, dan mag hij (niet moet!) doorgaan met gooien om zoveel mogelijk stokjes kwijt te raken, totdat de speler een nummer gooit dat al bezet is. Dit stokje moet hij dan terug nemen en de volgende speler mag weer gooien.
Wie het eerst alle stokjes kwijt is, is winnaar.

Het spel is te verkrijgen bij http://www.findystoys.nl/ (onder "aanbiedingen") voor slechts  € 12,50 excl. verzendkosten.
Bestaat uit een stoofje van 11 x 11 cm, dobbelsteen 2,5 x 2,5 cm en 40 deuveltjes als stokjes.

2 opmerkingen: