Wat is fijne motoriek?
De fijne motoriek zijn de kleine bewegingen die we met onze handen en vingers maken. Hierbij is over het algemeen veel aandacht en concentratie nodig. Het gaat om pakken en neerleggen, knopen van kleding open en dicht doen, vetersstrikken, knippen, tekenen, schrijven, enz.
Waarom is fijne motoriek belangrijk?
Het is een vaardigheid die we nodig hebben om zelfstandig te kunnen zijn. Voor peuters en kleuters is het belangrijk om de fijne motoriek te oefenen, onderandere vanwege de invloed op de schrijfontwikkeling.
Oefeningen voor de fijne motoriek zijn bijvoorbeeld:
Kleuren, Rijgen, Knippen, Kleien, Tekenen, knijpen, vingerhaken, borduren, vlechten en bellenblazen. Maar ook tandenpoetsen, harenkammen, was ophangen, roeren, fruit pellen.
Allemaal activiteiten die je zelf met je kind thuis kunt ondernemen.
Om je te inspireren heb ik een aantal activiteiten op rij gezet die je kunt doen met Chenilledraad (pijpenragers). Deze zijn voor ongeveer 2 euro te koop in de speelgoedwinkel. Verder heb ik voornamelijk attributen gebruikt die men over het algemeen wel in huis heeft. Zoals een vergiet, een (oven)rooster of mandje, een glazenpot of fles, een schaar, afwasmiddel, een magneet en pincet, en kralen. Mocht u deze niet in huis hebben, ook die zijn voor een klein bedrag te krijgen in de speelgoed winkel.
Richten en Steken
Zet een vergiet om zijn kop op tafel. Geef uw kind de chenilledraden en laat het de draden door het vergiet steken. Zo maakt het een stekelbeest, rare hoed of alien.
Ook de chenille draden eruit halen is een goede oefening.
Rijgen
Geef uw kind een bakje kralen en chenilledraad en laat het de kralen op de draad rijgen. Wij hebben ook "fruitloops" geregen. Natuurlijk helemaal leuk als je die er af mag eten, wanneer je klaar bent.
Weven
De chenille draden zijn ook te gebruiken om te weven. Hier zijn ze door een deel van een vaatwasmandje geweven maar je kunt ook een (oven) rooster gebruiken.
Knijpen
Hier heb ik 2 chenille draden in stukjes geknipt en die op een ondergrond gelegd. De bedoeling is om ze met een pincet op te pakken en van de ondergrond af te halen.
Heeft u niet zo'n handige pincet? Met een wasknijper kan het ook!
Bouwen
Met rietjes en chenilledraad kun je rijgen, buigen en bouwen. De chenilledraad door het rietje steken en ze koppelen. Hiermee oefen je weer rijgen maar ook draaien. Daarbij is het maken van constructies ook erg goed voor het ruimtelijk inzicht.
Knippen en geduld
Hier heb ik drie chenille draden in stukjes laten knippen. De stukjes hebben we in een glazenfles gedaan. Daarna met de magneet de draadjes naar boven begeleiden en uit de halsopening pakken.
Dit bleek een hele nuttige bezigheid. Het vergde veel concentratie en geduld. Iets wat ook nodig is voor de fijne motoriek.
Bellenblazen
Het stokje in de bellenblaas doen is fijne motoriek. Maar ook het stokje naar de mond brengen is goed voor de fijne motoriek en met name voor de hand/oog coördinatie.
Daarbij is het natuurlijk een leuke afsluiting.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten