donderdag 15 november 2012

Irlen Syndroom of Scotopische gevoeligheid

 

Irlen Syndroom ; Fixatie Disparatie ; Visuele Stress

Wat is Scotopische gevoeligheid ofwel het Irlen Syndroom?


Het Irlen Syndroom is een visueel perceptuele afwijking, die vooral het lees en schrijf vermogen beïnvloed.
Het syndroom is genoemd naar Helen Irlen, die in 1980 ontdekte dat een hoog percentage kinderen negatief beïnvloed worden door licht. Zij kunnen bij schemerlicht "scotopisch" beter lezen.

Bij het Irlen Syndroom komen de verschillende kleuren van het licht niet op hetzelfde moment aan in de hersenen. Hierdoor treedt er een vertraging op die o.a. het lezen bemoeilijkt. Het contrast tussen zwart en wit is daarbij het probleem. Irlen patiënten kunnen opvallend beter lezen als de achtergrond getint is. Door met getinte transparante overlays te werken kan met het contrast verminderen.

Kinderen met het Irlen Syndroom lezen trager en het lezen vergt meer inspanning. Ze zijn daardoor sneller vermoeid en stoppen eerder met lezen. Er kan hoofdpijn optreden en zelfs de neiging tot braken. Ook kan er sprake zijn van spanning en irritatie rond de ogen.

Irlen staat meestal niet als leerprobleem op zich. Het gaat vaak samen met andere leer en of leesproblemen. Zo komt het vaker voor samen met autisme, dyslexie, dyscalculie en hyperkinetische stoornissen.
Het aantal Irlen patiënten wordt over de gehele bevolking geschat op 14%, bij personen met leesproblemen op 45 %.

Behandeling

Eerst dient men uit te sluiten dat er geen andere oog afwijkingen zijn die ten grondslag liggen aan de leesproblemen. Dit onderzoek kan bij een oogarts gedaan worden.

Daarna kan men bij een Irlen-deskundige laten testen of er sprake is van het syndroom. Dan kan ook eenvoudig de ideale kleur van het te gebruiken transparant bepaald worden. Een Irlen-deskundige kan ook een bril (eventueel op sterkte) leveren met getinte glazen. Voor meer informatie zie http://www.irlen.com/ of http://www.irlen.be/

Omdat onderzoek en bril een prijskaartje heeft, kunt u ook hulp ervaren door een paar voordelige maatregelen:
- Een bureaulamp met dimmer, zodat er bij een laag licht niveau gewerkt kan worden.
- Getinte leeslinealen. - per 5 stuks, van elke kleur 1, zodat geprobeerd kan worden welke tint het beste resultaat geeft. De getinte leeslinealen hebben 1 regel visie, waardoor de te lezen regel niet "kwijt" raakt.
De inkepingen voor de vingers maken dat het schuiven over het papier eenvoudig/soepel gaat.
http://www.findystoys.nl/ ( onderwijs) à € 7,95  
- Setje leesstroken met 10 tinten € 17,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten