zondag 11 november 2012

Iglo bouwen van suikerklontjes

Het is zondagmiddag en jongste dochter wil graag spelen maar blijft hangen voor de TV. Ken je dat? Ze wil wel, maar moet even op gang geholpen worden. Samen gaan we het avontuur aan om een nieuw blog te maken.

Ze heeft net op school het project bouwen afgesloten en ze wil wel graag met suikerklontjes iets bouwen. Het idee is geboren. We gaan een iglo maken van suikerklontjes voor een wintertafel.

Samen zoeken we naar afbeeldingen op het internet van iglo's. "Oke", klinkt het overtuigend,"ik weet hoe het moet".
We pakken een pak suikerklontjes en een bus poedersuiker uit de voorraadkast. Terwijl zij een kleed op tafel legt en een ondergrond uitzoekt, maak ik van poedersuiker en een (heel) klein beetje water een specie.
 
 
De klontjes worden met de "specie" aan de ondergrond geplakt en de volgende laag daar weer op.
Het is een secuur werkje en vraagt de nodige concentratie en geduld. (fijne motoriek).
Steeds de volgende laag ietsjes meer naar binnen dan de vorige. Zo word hij steeds smaller naar boven.
 
Hij stort een paar keer in. En dochter lief verliest haar geduld een paar keer.... Maar uiteindelijk is dit het resultaat.
Tijdens het gemopper en gehannes van jongste, komt oudste toch ook maar aan tafel zitten en wil ook een iglo bouwen. Zij ziet direct wat we fout doen.. Je moet de klontjes niet rechtop zetten maar vlak leggen. Dan inderdaad elke rij ietsjes naar binnen leggen totdat je het dak hebt gevormd.
Ze bouwt een mooiere iglo, maar ja....Zij hielp mij niet met mijn blog, dus haar iglo wordt niet gebruikt voor de wintertafel.Om er een leuk tafereeltje van de maken, zetten we de iglo op een dienblad en leggen er ook een blauw vel papier op als water partij. Dan maken we sneeuw met een paar lepels "sneeuwpoeder" en een beetje water. Het wordt mooie zachte sneeuw die we strooien op het dienblad. We laten wat blauw zichtbaar als water en dan zet ze de dieren van de "Pool dieren Set" erbij.
Wauw! Het is prachtig geworden.

En terwijl ik dit blog typ, speelt dochterlief met het winterlandschap. Inmiddels is er ook al een playmobil poppetje de bewoner van de iglo...
 
Hierbij nog een foto van de andere iglo op de achtergrond. ( bij bovenstaande foto is een witT-shirt van papa als achtergrond gebruikt)


 
 
Bij deze een leuk idee voor uw (volgende) zondagmiddag...
Veel plezier met deze fijne motoriek en ruimtelijk inzicht oefening! En een hele fijne speelmiddag gewenst. (Ook leuk om te doen op school!)


1 opmerking:

  1. Ik ga het proberen op de creatieve middag op de basisschool in Valthe. Ik ben benieuwd hoe lang de iglo's stand houden....mmm lekker een suikerklontje snoepen.

    BeantwoordenVerwijderen