donderdag 8 november 2012

Kleuter activiteiten t.b.v. de schrijfvaardigheid

In groep 3 gaan kinderen leren schrijven. Het leren schrijven is een ontzettend ingewikkeld proces. Niet voor niets dat veel mensen moeite hebben met deze vaardigheid. In het basisonderwijs ondervindt 32% van de jongens schrijfproblemen. Bij meisjes ligt dit percentage met 11% een stuk
lager, zo blijkt uit onderzoek (Smits-Engelsman,2003).

Om kinderen voor te bereiden op schrijven, kun je al in de jaren ervoor met ze oefenen op de nodige vaardigheden. Om te leren schrijven hebben kinderen een goede fijne motoriek nodig. Deze kun je oefenen met tekenen, borduren, kleuren, kleien, rijgen, knijpen, knippen etc. (zie vorige blog)
Je kunt ze alvast kennis laten maken met de vormen van onze letters. En met het volgen van patronen.
 
Maar het is ook belangrijk om de grove motoriek te oefenen. De grove en fijne motoriek zijn nauw met elkaar verbonden. Kinderen moeten vaak bepaalde basisvoorwaarden binnen de grove motoriek beheersen, voordat zij toe zijn aan bepaalde taken binnen de fijne motoriek (bijvoorbeeld schrijven). Beheersing van het evenwicht is bijvoorbeeld een voorwaarde om netjes te kunnen schrijven.
 


Motoriek & Balans
www.findystoys.nl
        
 
  Vingerverven
Met de wijsvinger vormen tekenen en letters na trekken.
 


 Dit is een leuke schone manier. Je doet verf in een ziplock zakje (even extra dichtplakken) en laat de verf lekker heen en weer smeren. Met 2 kleuren extra leuk visueel en een zintuigelijke  bezigheid. Dan met wijsvinger de letter die er onder ligt na trekken/zichtbaar maken.Borduurbord

Een goede oefening voor de fijne motoriek. Het borduurbord is al een aantal jaren in het assortiment van findystoys. Je borduurt patronen door de "pen" in en uit het bord te steken. Goede penhouding kan geoefend worden zonder dat er geschreven wordt.

Knippatronen
 
 
Netjes knippen kan ook een goede oefening zijn. Fijne motoriek en concentratie zijn hiervoor nodig.
Deze en andere knipbladen kunt u downloaden hier: 

 
 
Patronen volgen
 
Om te beginnen zijn deze patroon schrijfbladen een leuke schrijf oefening. Het gaat dan nog niet om schrijven van letters, maar wel over controle en sturing van de pen.
 
Als je ze print en dan lamineerd, kun je met een white-board stift de stippel lijnen overtrekken en weer wegvegen. Hier klikken oor het downloaden van deze en andere schrijfbladen.

 
Goede penhouding
 
Een eenvoudig trucje om een goede penhouding aan te leren.
Geef het kind een stukje papier, bijvoorbeeld een papieren zakdoekje, om met pink en ringvinger vast te houden tegen de palm van de hand. Laat het kind nu de pen oppakken. Nu heeft het kind automatisch de pen goed vast.
 
Veel plezier met knutselen, tekenen en spelen!
Findy


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten